Članci, Članci iz Đulistana

Čitanje je korisno: 10 razloga zašto trebate čitati svaki dan

Čitanje je korisno za naš mozak i općenito život. Zašto trebate čitati svaki dan? U ovom članku donosimo prednosti svakodnevnog čitanja.

Kada ste zadnji put pročitali knjigu ili veći članak? Jesu li vam navike čitanja orijentirane samo na čitanje titlova dok gledate serije ili filmove, na Facebook i Instagram? Ako ste jedna od osoba koje vrlo rijetko čitaju, možda propuštate nešto vrlo važno.

Čitanje je vrlo korisno, a ovim putem vam donosimo 10 razloga zašto trebate početi redovno čitati.

Čitanje stimulira naš mozak
Čitanje stimulira naš mozak, a istraživanja su pokazala da mentalna stimulacija može smanjiti razvoj (ili čak spriječiti) Alzheimerovu bolest i demenciju budući da tako moždane stanice ostaju aktivnije.

Kao i drugi mišići u tijelu, mozak također treba vježbu kako bi ostao zdrav i snažan, tako da je jako važno koristiti ga. Korisno je igrati igre kao što je šah ili rješavati puzzle i križaljke.

Čitanje smanjuje stres
Čitanje je korisno za osobe koje su pod stresom. Bez obzira pod kolikim ste stresom na poslu, u vezi ili u životu, sve to nestane kada se unesete u dobru priču. Dobro napisana knjiga vas može prebaciti u drugi svijet, a zanimljiv članak će vas zaokupiti i nečemu naučiti te ćete se imati prilike opustiti. Koliko puta vam je čitanje Biblije pomoglo da se riješite stresa?

VIDI OVO: ČITANJE BIBLIJE JE VAŽNO: Ovo je razlog zbog kojeg trebamo čitati Bibliju svaki dan i pamtiti je

Čitanje rezultira znanjem
Sve što čitate puni vašu glavu novim informacijama te nikada ne znate kada ćete ih trebati. Što više znanja imate to ste bolje opremljeni za razne izazove.

Uz to, ako se ikada nađete u teškim okolnostima – izgubite posao, materijalne stvari, novac ili zdravlje – uvijek ćete imati svoje znanje.

Proširuje vokabular
Čitanje pozitivno utječe na naš vokabular. Što više čitate to više riječi učite te ćete ih eventualno početi koristiti na redovnoj bazi.

Artikuliranost i bogatstvo riječi samo je plus u svakoj profesiji, a ujedno vam se diže samopoštovanje kada znate da uvijek možete vrlo elokventno pričati, na poslu i privatno. Možda zbog svog znanja i elokventnosti dobijete i bolju poziciju na poslu i budete promaknuti.

Čitanje knjiga je vrlo važno za učenje novog jezika jer ste izloženi riječima u kontekstu i načinima njihove uporabe.

Čitanje poboljšava pamćenje
Čitanje knjiga poboljšava i naše pamćenje. Dok čitate knjigu, trebate zapamtiti brojne likove, njihove pozadine, povijest, osobine i razne radnje i događaje koji sačinjavaju priču. To je mnogo informacija, ali mozak to sve s lakoćom obrađuje.

Sa svakim novim sjećanjem stvaraju se nove sinapse u mozgu, a postojeće jačaju – tako jačate kratkoročno pamćenje te se bolje osjećate, piše Lifehack.org.

Zašto svaki dan treba čitati
Bolje analitičko razmišljanje
Jeste li ikada čitali triler ili krimić te ste riješili misteriju prije nego ste došli do kraja knjige? Ako jeste, onda ste uspjeli upotrijebiti kritičko i analitičko razmišljanje spajanjem raznih detalja i povezivanjem činjenica kako biste otkrili krivca.

Za ista sposobnost analize detalja korisna je i za razgovor o knjigama – jesu li dobro napisane, jesu li likovi dobro razvijeni, kakva je priča, itd.

Ako ikada budete s nekim raspravljali o knjizi lakše ćete se izraziti i bolje ćete izreći svoje mišljenje.

VIDI OVO: 7 načina da održite vaš mozak zdravim

Čitanje poboljšava koncentraciju i fokus
U ludom svijetu Interneta pažnja nam je na sto strana u samo jednoj sekundi.

U samo pet minuta osoba može nešto raditi, provjeravati mail, razgovarati s ljudima na internetu, čitati objave, provjeravati poruke na mobitelu i pričati s kolegama na poslu. Takvo ponašanje samo podiže stres i smanjuje produktivnost.

Kada čitate knjigu, vaša pažnja usredotočena je samo na priču – ostatak svijeta jednostavno izblijedi.

Pokušajte čitati 15-20 minuta prije odlaska na posao, a kada tamo dođete biti ćete skoncentriraniji i budniji.

Bolje vještine pisanja
Ovo se nadovezuje na povećanje vokabulara.

Izlaganjem dobrim knjigama i člancima osoba revidira i svoj način pisanja te usvaja načine pisanja drugih autora.

Isto tako glazbenici i umjetnici utječu jedni na druge. Moći ćete bolje pisati tako što čitate što su drugi napisali.

Čitanje je korisno
Čitanje umiruje
Čitanje knjiga umiruje naš um i srce. Osim što ćete se osjećati opušteno dok čitate, moguće je da vas sadržaj knjige jako smiri.

Čitanje Biblije, vjerskih knjiga i duhovnih tekstova nas može opustiti i smanjiti krvni tlak.

VIDI OVO: 5 nevjerojatnih stvari koje čitanje knjiga čini našem mozgu

Besplatna zabava
Iako mnogi od nas vole kupovati knjige kako bismo u njima ostavljali bilješke i pravili uši na stranicama koje želimo ponovno pročitati, one mogu biti dosta skupe.

No, zato su tu knjižnice čija članarina nije skupa, a na internetu postoje mnoge besplatne e-knjige koje su svima dostupne.

Postoji toliko raznih žanrova knjiga da svatko može naći nešto za sebe, od časopisa i znanstvenih članaka do religioznih tekstova i raznih priča i pjesama.

Odmaknite se na tren od društvenih mreža. Ugasite sve oko sebe, uhvatite se dobre knjige i napunite baterije.

 

Izvor:novizivot.net

Back to list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *