Vijesti iz PBK

Terenska Nastava: Jajce -Banja Luka – Tešanj

Učenici „Perzijsko-bosankog koledža sa internatom“ u sklopu terenske nastave 27.5.2022. godine posjetili su Jajce, Banja Luku i Tešanj.

Kao i na svakom našem putovanju naučili smo mnogo. Jajce je prelijep grad poznat kao „Grad kamena, vode i svjetla“ smješen u središtu Bosne i Hercegovine. U središtu grada Jajca nalazi se Plivski vodopad, jedan od dvanaest najljepših u svijetu. Pored vodopada imali smo priliku poslušati kraće predavanje prof. Alme Zahirović i referat učenice Merjjeme Šahmanović, napravili smo divne fotografije, a onda krenuli do „Muzeja II zasjedanja Avnoj-a“, koji je osnovan  1953. godine kao centralna jugoslavenska muzejska institucija memorijalnog tipa. Ispred Muzeja profesor Semin Mamela je održao historijski čas.

Na putu prema Tvrđavi nalazi se popularna, Sahat kula, koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad. Tvrđava u Jajcu je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Terenska nastava je nastavljena u prelijepoj Banjoj Luci, drugi grad po veličini u Bosni i Hercegovini. Stigosmo na podne namaz u Ferhat-pašinu džamiju. Sva raskoš orijenta satkana je u njoj. Sagrađena je 1579. godine u duhu škole Mimara Sinana. Nakon podne namaza učenicima se obratio mr. Admir ef. Blitović koji je dodatno pojasnio sve okolnosti u kojima je džamija bila rušena.

Također, posjetili smo Medresu „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić i školsku biblioteku „Muftija Mehmed ef. Zahirović“. Tom prilikom dočekao nas je direktor mr. Muris ef. Spahić  koji nas je  upoznao sa izuzetno kvalitetnim radom Medrese i biblioteke u proteklom periodu.

Krenemo dalje do Tvrđave Kastel, gdje nam je učenica Lamija Bečić ispričala značajne priče iz davnih vremena. U rimsko doba tvrđava je bila vojni logor Kastra. Rimljane su naslijedili otomani pa postade centar bosanskog pašaluka.

Šetnju ljepoticom svih luka završismo put Gospodske ulice koja je odraz živosti Banja Luke.

Sljedeće odredište ove terenske nastave je Tešanj, ovaj grad krasi stara srednjovjekovna tešanjska tvrđava, koja pruža sasvim drugačiji doživljaj grada. Preživjela je mnoge ratove, osvajače, a i danas stoji ponosna na uzvišenju u gradu Tešnju i prkosi vremenu i neprijateljima.

Naša škola se uvijek trudi da učenici stvaraju lijepe uspomene, a posjeta gradovima Jajcu, Banjoj Luci i Tešnju će zasigurno ostati lijepa uspomena i prelijepo iskustvo za sve nas.

Back to list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *